BANDIRMA ARICILIĞA HOŞGELDİNİZ.

ALBERT EİNSTEİN; "EĞER ARILAR YERYÜZÜNDEN KAYBOLURSA,İNSANIN SADECE 4 YIL ÖMRÜ KALIR".

HER TÜRLÜ GÖRÜŞ,ÖNERİLERİ VE ŞİKAYETLERİNİZİ "bandirmaaricilik@hotmail.com" ADRESİNE BİLDİREBİLİRSİNİZ.

RESİM VE DÖKÜMANLAR KAYNAK GÖSTERİLEN YERLERDEN ALINMIŞTIR.OLUŞABİLECEK HER TÜRLÜ OLUMSUZLUKLARDAN "BANDIRMA ARICILIK" SORUMLU DEĞİLDİR.

BANDIRMA ARICILIĞI ZİYARET ETTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.

1 Aralık 2010

İLKBAHAR BAKIMI

İlkbaharın İlk Günlerinde Arıcının Kovanlar Üzerinde Yapacağı Çalışmaların,O Seneki Bal Verimi Üzerinde Çok Büyük Etkileri Olur.Bilinçli Bir Arıcı İlkbahar Bakımını İhmal Etmeyerek,Arılıktaki Problemleri En Baştan Çözer Ve Bal Toplama Mevsiminde Arılarını En Verimli Şekilde Çalıştırır.

picture

Verimi Yüksek Ürün Almak İsteyen Arıcının Hedefi,Büyük Bal Toplama Mevsimine Kadar Kovandaki Arı Sayısını Mümkün Olduğunca Çok Artırmak Olmalıdır.Bal Toplama Mevsiminde Bu Sayıyı 80.000-100.000 Yapabilen Arıcı O Sene İstediği Miktardaki Balı Alabilir.Bu Sayı Ne Kadar Düşük Olursa Arının Getireceği Ve Depolayacağı Bal Da O Kadar Az Olur.

Arazide Nektar Akımının Yoğunlaştığı Günler Olarak Tanımlayabileceğimiz Büyük Bal Toplama Mevsimi,Ortalama Olarak 10 İle 30 Günlük Bir Süreyi Kapsar.Bu Dönemde Bitkilerin Oluşturduğu Nektar Miktarı En Üst Seviyeye Çıkar.Bu Süre Yıl,İklim,Mevsim Ve Coğrafi Koşullara Göre Değişir.Arılar Günlük İhtiyaçlarından Artan Balı Ancak Bu Mevsimde Kovanlara Depolayabilirler.Toplam Arıcılık Faaliyetlerini Mevsimlere Bölersek,Büyük Bal Toplama Mevsimi Süre Olarak Çok Az Bir Zaman Dilimini Kapsar.

İlkbaharda Arılıkta Yapacağımız İlk İşlerden Biri,Kış İçin Aldığımız Önlemler Arıların Uçuşunu Engelleyecek Şekildeyse Bunları Kaldırmaktır.Eğer Kovanları Yan Yana Yaklaştırıp Üstlerini Örttüysek,Kovan Yerleşimlerini Gerçek Durumlarına Getirmek Gerekir.Kovan Giriş Delikleri Kapatılmışsa Açılmalıdır.Ayrıca Kovan Uçuş Deliklerini Tıkayan Arı Ölüleri Temizlenmelidir.

İLK BAKIM VE KOVANLARIN DIŞTAN MUAYENESİ

Arılar İlkbaharın Sıcak Günlerinde Özellikle Dışkılamak İçin Dışarı Çıkma Fırsatını Kaçırmaz.Etrafta Çiçekler Açmaya Başladığı Zaman Artık Kovana Polen De Taşımaya Başlarlar.Fakat Geceleri Soğuk Ve Gündüzleri De Sıcaklık Değişken Olduğu İçin,Havalar İyice Isınıncaya Kadar Kovanı Açmak Doğru Değildir.Çünkü Böyle Bir Hareket Yavruların Üşümesine Neden Olacağı Gibi,Kovan Isısını Düşürdüğü İçin Bal Tüketimini De Artırır.Ayrıca Soğuk Havalarda Kovan Kapağının Açılması Arıları Paniğe Sevkeder Ve Çok Hırçınlaştırır.Bu Yüzden Havalar Isınıncaya Kadar Kovanı Dıştan Muayene Ederek Ve Arıların Hareketlerine Bakarak Problemleri Tespit Etmek Gerekir.Arıcının Dıştan Muayene Yaparak Tespit Etmesi Gereken Durumlar Şunlardır:

1) Ana Arının Varlığı: Bir Kovanın Hayatiyetini Devam Ettirebilmesi İçin İlkbaharda Ana Arının Var Olup Olmadığı Çok Önemlidir.Müsait Günlerde Arılar Hızlı Bir Şekilde Çalışıp Kovana Polen Getiriyorlarsa Bu Ana Arının Varlığına İşarettir.Eğer Arılar Polen Taşımıyor Ve Kovanın Dış Yüzünde Geziniyorlarsa Ana Arı Büyük İhtimalle Kışın Ölmüştür.

2) Besin Durumu: Kovan Alt Tablasında Görülen Balmumu Kırıntıları Arıların Açlık Çektiğini Gösteren İşaretlerden Biridir.Ayrıca Larvalar Dışarı Atılmaya Başlanmışsa,Bunun Sebebi Yavruların Üşümesi Olabileceği Gibi,Aç Kalmaları Da Olabilir.Dışarıya Yoğun Bir Şekilde Ölü Arı Atılıyor Olması Da Akla,Kovan İçinde Oluşan Bir Hastalık Dışında,Besin Durumunun Kritik Seviyede Olduğunu Getirir.Besin Durumu Azaldığında Kovan İçindeki Yaşlı Arılar Genç Nesillerin Yaşama Şanslarını Artırmak İçin İntihar Etmeye Başlar.Arılar Genelde Kafalarını Petek Gözü İçine Sokup Havasız Kalmak Suretiyle İntihar Ederler.

Bir Kovanın Ortalama Ağırlığı Biliniyorsa,Kucağımıza Alıp Tartarak İçindeki Yiyecek Durumunu Tahmin Edebiliriz.

Bu Dönemde Havalar İyice Isınmadığı İçin Arılara Şerbet Vermek Doğru Değildir.İhtiyacı Olan Kovanlara Acilen Katı Yem Vermek Gerekir.Pratik Bilgiler Kısmında Anlatıldığı Gibi Pudra Şekeri Ve Süzme Baldan Arı Keki Yapılarak Yemleme Deliğinden Verilir.Eğer Arı Keki Yapılacak Malzeme Bulunamıyorsa,Geçen Dönemden Kalan Ballı Bir Çerçevenin Sırları Alınarak Kuluçkalık Çerçevelerinin Üzerine Yatırılır.Üzeri Hemen Bir Bezle Örtülerek Kapak Kapatılır.

3) Kovan Mevcudu: İşçi Arılar Kovana Birer İkişer Girip Çıkıyorlarsa,Kovanın Arı Mevcudu Az Ve Dolayısıyla Zayıf Sayılır.Ama İşçi Arıların Canlı Bir Şekilde Üçer Beşer Girip Çıkması O Kovanın Güçlü Olduğunu Gösterir.Ayrıca Akşam Arılar Yerlerine Girdikten Sonra,Kovana Kulağımızı Dayayıp Bir Elimizde Tıklatınca,Güçlü Kovanlar Çok Hızlı Tepki Verir Ve Güçlü Bir Vızıltı Çıkarır.Güçsüz Kovanların Vızıltısı İse Çok Zayıftır.

4) Hastalık Durumu: Kovandaki Arıların Herhangi Bir Hastalığa Yakalanıp Yakalanmadığı Da Uçuşları Gözlemlenerek Tahmin Edilebilir.Kovan Tablasında Normalinden Çok Fazla Arı Ölüsü Varsa Ve Kovandaki Besin Miktarının Da Yeterli Olduğu Biliniyorsa,Bu Durumda Hastalıktan Şüphelenilmelidir.

Yerlerde Kanatsız Arılar Geziniyorsa Varroa Hastalığı Var Demektir.Yerlerde Ve Uçma Tahtası Etrafında Küçük Gruplar Varsa Ve Arılar Uçmuyorsa Nosema Hastalığından Şüphelenmelidir.Arılar İçeriden Kovan Uçma Tablasına Mumya Görünüşlü Yavru Ölüleri Taşıyorsa,Kireç Yada Taş Hastalığı Vardır.Dışarı Çıktıkları İlk Birkaç Gün Arıların İshal Olması Normaldir.Fakat Daha Uzunca Bir Süre Uçuş Tablası Ve Arılığın Önü Kirleniyorsa Dizanteriden Şüphe Edilmelidir.


Dıştan Muayene Esnasında Problem Tespit Edilen Kovanlar İşaretlenerek,İçten Muayene Esnasında İlk Önce Bunlara Bakılmalıdır.

picture

BÜYÜK BAKIM VE KOVANLARIN İÇTEN MUAYENESİ

Havalar İyice Isınıp,Gündüz Ve Gece Arasındaki Sıcaklık Farkı Azaldığında,Artık Kovanların Büyük Bakım Ve İçten Muayenesinin Zamanı Gelmiş Demektir.Bakıma Sakin Ve Güneşli Bir Günün Sabahında Başlanır.Bakım Esnasında Sırasıyla Şu İşleri Yapmak Gerekir:

1) Eğer Arılar Hırçınsa Körük Yakılır Ve Usulüne Uygun Şekilde Kovana Duman Verilir.Duman Usulüne Uygun Verilmezse Arılarda Tam Tersi Bir Etki Yapar Ve Onları Daha Da Hırçınlaştırır.Bu Dönemde Arazide Nektar Akımı Yeterli Olmadığı Ve Kovandaki Besin Miktarı Da Kritik Seviyede Olduğu İçin,Arılar Stres Altındadır.Dolayısıyla Bu Dönemde Arılar Her Zamankinden Daha Hırçın Olur.Körük Bol Duman Verecek Şekilde Pratik Bilgiler Bölümünde Anlatıldığı Gibi Yakılır.Uçma Deliğinden Yavaş Dalgalar Halinde 2-3 Kere Duman Verilir Ve Yaklaşık 2 Dakika Beklendikten Sonra,Gürültü Yapmamaya Dikkat Ederek,Üst Kapak Örtüsü Açılarak Kontrole Başlanır.Eğer Gerekirse Üst Kapak Örtüsünün Kenarlarından Da Bir Kaç Kere Yavaşça Duman Verilir.

picture

Yavruların Üşümemesi İçin,Üst Kapak Örtüsünün Tamamı Birden Açılmaz.Eğer Kovan Üst Kapak Örtüsü Tek Parça İse,Kaldırıldıktan Sonra Kovan Üstü Açık Bırakılmayarak,Bir Bezle Örtülür Ve Gerektiği Kadarı Açılır.Kontrol Sırasında Telaşsız Ve Hızlı Bir Şekilde Hareket Edilir.

picture

2) Kovan Çerçeveleri Birer Birer Elden Geçirilerek Durumları Kontrol Edilir.Bu Kontrol Sırasında İşçi Arı Sayısı,Yumurta Ve Larva Durumu,Bal,Polen Durumu Gözden Geçirilir.

Çerçeveler Kovan Üzerinde Tutularak Kontrol Edilir.Böylece Ana Arının Dışarı Düşerek Telef Olma Riski Ortadan Kaldırılmış Olur.

Aynı Çerçevede Farklı Büyüme Aşamasındaki Larvalar Karışık Halde Duruyorsa Ve Aralarda Boş Gözler De Varsa,Bu Ana Arının Yaşlılığının Yada Verimsizliğinin İşaretidir.Aslında Aynı Çerçevede Farklı Aşamalarda Larvalar Bulunması Normaldir.Fakat Verimli Bir Ana Arı,Hücre Aralarında Hiç Boşluk Bırakmadan Yumurtlar Ve Yavrulu Alanlar Bir Şerit Şeklinde Birbirini Takip Eder.Farklı Aşamalardaki Larvaların Oluşturduğu Alanlar Düzgün Görünümlüdür.Birbirine Karışmış Şekilde Değildir.


picture

Arılar Özellikle Soğuk Havalarda Kovan İçerisinde Salkım Düzeni Oluştururlar.Bu Yüzden İlkbaharın İlk Günlerinde,Arıların Yoğun Olarak Bulunduğu Kovanın Ortasındaki Çerçevelerde Daha Çok Kuluçka Bulunur.Kenarlara Doğru İlerledikçe Hem Arı Sayısı Hem De Kuluçka Sayısı Azalır.Havalar İyice Isınıp,Arılar Kovana Yayılmaya Başladıkça Kenarlara Doğru Olan Çerçevelerde De Kuluçka Sayısı Artmaya Başlar.

Kuluçkalıktaki Isının Sabit Tutulabilmesi İçin,Arılar Tarafından İşgal Edilmemiş Çerçeveler Çıkarılıp,Kovan Bölme Tahtası Konarak Kovan İçinin Hacmi Küçültülür.Bölme Tahtasının Boş Kalan Bölümüne Saman,Ot,Gazete Vesaire Doldurularak İzolasyon Sağlanır.Yine Kovan Üst Örtüsünün Yavruların Üşümeyeceği Şekilde Elden Geçirilmesi Gerekir.

Bir De Geçen Dönemden Kalan Ballı Çerçeveler Çok Yer İşgal Ederek Ana Arıya Yumurtlama Alanı Bırakmamış Olabilir.Bu Çerçeveler Alınarak Yerine Kabartılmış Veya Temel Petekli Çerçeve Takılır Yada Arazideki Nektar Akımı Çok Olduğu İçin Arılar Bol Miktarda Bal Getirerek Depoladıkları İçin,Yine Ana Arıya Yumurtlama Alanı Kalmamış Olabilir.

Kuluçkalıktaki Erkek Arı Hücreli Petekler De Çıkarılarak Yerlerine Dişi Gözlü Kabartılmış Petek Yada Hazır Petek Konulmalıdır.

picture

3) Ana Arının Var Olup Olmadığına Ve Varsa Durumuna Bakılır.Kanatları Yıpranmış,Yaşlanmış,Hastalanmış Yada Bir Nedenden Dolayı Yumurtlama Yeteneği Azalmış Ana Arılar Muhakkak Yenileriyle Değiştirilmelidir.

4) Küf,Arı Biti,İshal,Petek Güvesi,Yavru Çürüklüğü Gibi Hastalıkların Olup Olmadığı Kontrol Edilir.Kovanda Tespit Edilen Hastalıklar İçin Gerekli Önlemler Mutlaka Alınmalıdır.Ülkemizde Bütün Arı Hastalıkları İle İlgili İlaçlar Bulunmaktadır.Bu İlaçların Ruhsatlı Olmasına Ve Yalnızca Arılar İçin Üretilmiş Olmasına Dikkat Edilmelidir.Bu Dönemde Hastalık Olmasa Bile Koruyucu Bir Takım İlaçlar Ve Vitaminler De Verilebilir.Hastalıklarla İlgili Koruyucu Ve Tedavi Edici İlaçlamaları İlkbaharda,Arı Nüfusunun En Az Düzeyde Olduğu Bu Dönemde Yapmaya Dikkat Etmelidir.Çünkü Bu Dönemde Yapılan İlaçlama Bal Mevsimi Henüz Başlamamış Olduğu İçin,Üretilen Balda İlaç Kalıntısı Riskini En Aza İndirir.

5) Kovanın Fiziki Yapısı Gözden Geçirilir.Arıların Gelişmesine Engel Olacak Kusurlar Varsa Kovan Muhakkak Değiştirilir.Muayeneden Sonra Problemli Olduğu Tespit Edilen Kovanlar Arılık Dışına Çıkarılarak Gerekli Bakımları Yapılır.Rutubetlenmiş Ve Küflenmiş Kovanlar Güneşe Konularak Kurutulur.Daha Sonra Delik,Çatlak Yada Sökülmüş Yerleri Çakılarak Tamir Edilir.Kovan,İçindeki Artıklar Kazındıktan Sonra Pürmüz Lambasıyla Yada Yanan Bir Ateşin Üzerine Tutularak Dezenfekte Edilir.Boya İhtiyacı Olan Kovan Hiç İhmal Edilmeden Boyanır.

picture

6) Çerçevelerdeki Ve Kovan İç Yüzeyindeki Fazla Petek Parçaları Kesilip Toplanır.Özellikle Arıların İşgal Etmediği Aşırı Siyahlaşmış Ve Eskimiş Petekler Alınarak Yerine Yeni Petekli Çerçeveler Takılır.Mümkünse Her Yıl Kuluçkalıktaki Eski Çerçevelerin Yarısını Değiştirmek Kovanın Sağlıklı Gelişmesini Olumlu Yönde Etkiler.

7) Kuluçkalıkta 10 Çerçeve Bulunan Bir Kovanda 2 Çerçeve Arı Kalmışsa Bu Aile Zayıftır.3-4 Çerçeve Arı Varsa Ve Ana Arısı Yaşlı Ve Hasta İse Bu Kovan Da Zayıftır.Fakat 3-4 Çerçeveli Kovanın Ana Arısı Kaliteliyse Bu Arı Orta Güçtedir.Arılı Çerçeve Sayısı 4'ten Fazla Ve Ana Arısı Da Çalışkansa Bu Kovan Büyük Bal Toplama Mevsimine Kadar Kendisini Geliştirebilir Demektir Ve Güçlü Kovan Sayılır.

picture

Kovan Mevcudu Az İse Bu Kovan Başka Bir Kovan İle Muhakkak Birleştirilmelidir.1 Tane Güçlü Kovan 10 Tane Zayıf Kovandan Daha Fazla Bal Üretir.Kovan Mevcudu 3-4 Çerçeve Olmakla Birlikte Anası Çalışkan Kovanlara,Diğer Güçlü Kovanlardan Yavrulu Petek Takviyesi Yapmak Gerekir.Güçlü Kovanda Tespit Edilen Kapalı Gözlü Yavrulu Petek Yerinden Alınır.Üzerindeki Arılar Silkilerek Güçlendirilmek İstenen Kovanın Uygun Yerine Konur.

8) Besin Durumu Kritik Seviyeye İnmişse Kovanlar Muhakkak Beslenmelidir.Aslında Ana Arıyı Yumurtlamaya Teşvik Etmek İçin,Kovanlarda Bal Olması Durumunda Bile Kovana Şerbet Verilmelidir.Havaların Soğuk Olduğu Ve Kovanın Açılmasının Riskli Olduğu Günlerde Arıları Kek İle Beslemek Doğrudur.Ama Havalar Isındıktan Sonra Şerbet Rahatlıkla Verilebilir.

Arılar Çoğunlukla Soğuk Kış Aylarında Değil,Havaların Isınmaya Başladığı İlkbahar Aylarında Sönerler.Çünkü Soğuk Günlerde Arılar Kış Uykusundadır Ve Çok Az Besin Tüketir.Fakat Havaların Isınmasıyla Arı Faaliyete Geçer Ve Besin Tüketimi Çok Yükselir.Arazide Bal Kaynakları Da Henüz Oluşmadığından Bu Dönemde Besinsiz Kalan Arı Kovanı Sönmeye Mahkum Olur.


picture

Eğer Kovanda Ballı Ve Üzeri Sırlı Çerçeveler Varsa Arıların Beslenmesine Yardımcı Olması İçin Bu Çerçevelerin Sırlarını Çizerek Yerine Koymak Gerekir.

Kovanda Hiç Yiyecek Kalmamış Ve Arılar Da Açlıktan Zayıf Düşmüşse Muhtemelen Vereceğimiz Şerbeti Yiyemeyeceklerdir.Bu Gibi Durumlarla Karşılaşıldığında Hemen Ilık Şerbet Yapılır Ve Arıları Çok Islatmayacak Şekilde Kovana Püskürtülür.Bu İşlemle Canlanan Arılara Daha Sonra Şerbet Vererek Kovan Sönmekten Kurtarılır.

9) Eğer Arılık Çevresinde Doğal Su Kaynakları Yoksa,Arıların Su İhtiyaçlarını Gidereceği Önlemler Alınmalıdır.

BALLIK KONULMASI

Arılara Gerekli Bakım Yapıldıktan Sonra,İlkbaharın İlerleyen Günlerinde Arazide Bal Kaynakları Gün Geçtikçe Çoğalır.Anası Çalışkan Olan Ve Problemleri Çözülmüş Kovanlar Hızla Gelişmeye Başlar.Özellikle Bölme Tahtası Konmuş Kovanlar Takip Edilip,Arı Sıkışmadan Kovan İç Hacmi Artırılır.Arılar Çerçevelerin Üst Kısımlarına Beyaz Petek Örmeye Ve Kovanlar Da 8-9 Çerçeve Arıya Ulaşınca Artık Ballık Koyma Zamanı Gelmiştir.Ballık Koymak İçin Arıların Kuluçkalıkta Sıkışmasını Beklememek Gerekir.Çünkü Sıkışan Arı Kolaylıkla Oğul Vermeye Meyledecektir.Ballık Konulması Aynı Zamanda Arının Oğula Eğilim Göstermesini Engelleyen Önlemlerden Birisidir.

Kovana İlave Verilmeden Önce Kuluçkalıktaki Çerçeveleri Gözden Geçirerek Varsa Ana Memelerini Temizlemek Gerekir.Bu İşlemden Sonra Ballık Konur.Ballığa Mümkünse 1-2 Tane Kabartılmış Petek Konulması Uygun Olur.Eğer Arı Yukarı Çıkmakta Nazlanıyorsa Bu Kabartılmış Peteklere Şerbet Dökülür.Ayrıca Kuluçkalıktan Alınacak Arılı Bir Çerçevenin Ballığa Konulması Da Arının Yukarı Çıkmasını Teşvik Eder.


picture

Arılar İyice Çoğalıp Birinci İlavedeki Bütün Çerçeveleri Kabartarak Bal Koymaya Başladıklarında Artık İkinci Ballığı Koyma Zamanı Da Gelmiştir.İkinci Ballık Genellikle Birinci Ballıkla Kuluçkalık Arasına Konulur.İkinci Ballığı Koyma Esnasında Da Kuluçkalığı İyice Gözden Geçirerek Varsa Ana Memelerini Keserek Kovanın Oğul Eğilimini Engellemek Gerekir.

İlkbahar Mevsimi Kuluçka Faaliyetlerinin En Yoğun Olduğu Dönemdir.Oğul Dönemiyle Birlikte Ana Arı Yumurtlamayı Kestiği İçin Bu Faaliyet Durma Noktasına Gelir.

picture

İlkbaharda Kovan İçinde Kuluçka Faaliyetlerinin Olanca Hızıyla Sürdüğünün Ve Koloniye Yeni Bireylerin Katıldığının En Büyük Göstergesi Genç Arıların Kovan Belleme Uçuşlarıdır.Özellikle Öğleden Sonraları Genç Arılar Kovan Dışında Yüzleri Kovana Dönük Olarak Toplu Halde Uçuş Yaparlar.Bu Uçuşlar Kalabalık Olursa Çoğu Zaman Acemi Arıcılar Tarafından Oğul Çıktığı Zannedilir.

KAYNAK: ARİCİLİK.GEN.TR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder